15 april 2024

Coupang, het Zuid-Koreaanse Amazon, maakt zich op voor nieuwe groeispurt

Coupang is het grootste e-commerce bedrijf en de grootste online marktplaats van Zuid-Korea. Het is in 2010 opgericht door de Amerikaanse Koreaan Bom Suk Kim, destijds student aan de Harvard Business School. Inmiddels is het naast een online winkel voor food en non-food ook een streamingdienst (Coupang Play), maaltijdbezorgdienst (Coupang Eats) en een financieel dienstverlener (Coupang Pay). Het wordt ook wel het Koreaanse Amazon genoemd. Overigens is het echte Amazon niet in Zuid-Korea aanwezig.

Het is een Amerikaans bedrijf (nummer 195 van de Fortune 500) met de zetel in Delaware en sinds 2022 het hoofdkantoor in Seattle, Washington. Coupang staat sinds maart 2021 genoteerd aan de NYSE. Het ging voor 35 dollar per stuk naar de markt, maar klom al snel naar de hoogste slotkoers ooit: 50,45 dollar. Het was in 2021 één van de grootste beursintroducties op de Amerikaanse markten.

Het bedrijf heeft meer dan 100 distributiecentra en is aanwezig in meer dan 30 steden in de Verenigde Staten (naast Seattle ook in Mountainview, Californië), Zuid Korea, Taiwan, Japan, Singapore, India en China (Hongkong, Shanghai en Shenzhen). In China is het in concurrentie met onder andere Alibaba. Als tegenzet heeft Alibaba een paar weken geleden aangekondigd om Coupang op hun thuismarkt Zuid Korea te gaan beconcurreren. Hiervoor is 1,1 miljard dollar vrijgemaakt.

Coupang, het Zuid-Koreaanse Amazon, maakt zich op voor nieuwe groeispurtIn China zou Coupang kunnen gaan profiteren van de aantrekkende consumentenbestedingen nu daar het dieptepunt in de vastgoedcrisis lijkt te zijn gepasseerd en de Chinese overheid besloten heeft de economie flink te gaan stimuleren. Een voordeel om in Coupang te beleggen ten opzichte van Alibaba, Tencent of bijvoorbeeld JD.com is dat Coupang Amerikaans is en niet alleen afhankelijk is van de Chinese consument. Ook heeft de Chinese politiek niets over Coupang te vertellen.

In december 2023 heeft Coupang het in nood verkerende online luxewarenbedrijf Farfetch van de beurs gehaald. Eerst waren er gesprekken tussen Farfetch en Richemont dat al voor 50 miljoen euro aan aandelen Farfetch in bezit had. Deze aandelen had Richemont verkregen toen dat concern haar onlinebedrijf Yoox-Net-a-Porter aan Farfetch verkocht. Echter, toen Richemont (teveel) twijfelde over een overname, kaapte Coupang het voor hun neus weg. Coupang verstrekte Farfetch een lening van 500 miljoen dollar en betaalde 250 miljoen euro voor het op Wall Street genoteerde maar in Portugal gevestigde Farfetch dat ooit, tijdens de coronapandemie, 21 miljard euro waard was. Sinds afgelopen januari zit er wel een hobbel in de beoogde overname. Een groep aandeelhouders doet niet mee met de overname omdat die een hogere opbrengst voor Farfetch mogelijk acht. Een andere bieder zal echter 1 miljard dollar aan Coupang moeten betalen als break-up fee.

Bekende aandeelhouders in Coupang zijn, naast de oprichter Kim met 10 procent, de Bill Gates Foundation (0,36 procent ofwel 9,25 miljoen aandelen) en SoftBank (Vision Fund, 21,6 procent). Voor Bill Gates is het 1 van de 5 ‘stock picks with huge potential’. Men verwacht een opwaarts potentieel van minimaal 25 procent. Voor SoftBank is de belegging in Coupang een cashcow. De Japanners investeerden in 2015 1 miljard en in 2018 2 miljard dollar maar tegenwoordig dumpen ze regelmatig een pluk aandelen op de markt als ze geld nodig hebben. De koers van Coupang duikt dan in elkaar en herstelt vervolgens weer. SoftBank bezat ooit 35 procent van Coupang, maar als gevolg van de verkopen is dit nu dus teruggebracht tot het hiervoor genoemde percentage.

De marktkapitalisatie van Coupang bedraagt ruim 32,5 miljard dollar. Het bedrijf betaalt geen dividend maar steekt alle winst weer in het bedrijf. Het kent een onstuimige omzet- en winstontwikkeling mede geholpen door de coronapandemie. Nu deze achter de rug is, weet het bedrijf, in tegenstelling tot veel andere e-commerce ondernemingen, door te groeien.

Sinds 2020 is de omzet verdubbeld naar 24,4 miljard dollar afgelopen jaar en is het nettoverlies van 555 miljoen dollar omgebogen in een nettowinst van 495 miljoen dollar. Dit jaar verwachten analisten een kleine groei maar in 2025 zal de winst naar verwachting ruim verdubbelen. Hierdoor zal de hoge koerswinstverhouding van 68 nu snel omlaag komen naar 33 in 2025.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Coupang evenmin in portefeuille.

 

 

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meer artikelen

Meld je gratis aan bij het beleggersplatform Beursinside en geniet van heel veel voordelen!

FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND

CashCow InvestmentOfficer FD Morningstar IEX DFT BitcoinMagazine BNR CryptoInsider