ETFs zijn een steeds populairdere beleggingsvorm onder beleggers van alle niveaus, van beginners tot ervaren professionals. ETFs of Exchange Traded Funds zijn beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld en bestaan uit een mandje van aandelen, obligaties of andere activa. Het doel van een ETF is om het rendement van een specifieke index of markt te repliceren. Dit maakt het gemakkelijker voor beleggers om te diversifiëren en te investeren in verschillende markten met één enkele transactie.

De top 10 populairste ETFs ter wereld

Aller eerst: Het is lastig om de populariteit van ETFs onder beleggers nauwkeurig te meten, omdat deze kan variëren afhankelijk van factoren zoals de geografische locatie van beleggers en de tijdsperiode waarin deze gemeten wordt. Desondanks zijn hieronder tien van de meest populaire ETFs ter wereld, in willekeurige volgorde:

  1. SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)
  2. Invesco QQQ Trust (QQQ)
  3. Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)
  4. iShares Core S&P 500 ETF (IVV)
  5. Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO)
  6. iShares MSCI EAFE ETF (EFA)
  7. iShares Russell 2000 ETF (IWM)
  8. iShares MSCI USA ESG Select ETF (SUSA)
  9. SPDR Dow Jones Industrial Average ETF Trust (DIA)
  10. iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF (LQD)

Let op: deze lijst is niet uitputtend en er zijn veel andere populaire ETFs die niet zijn opgenomen. Het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen en te beoordelen welke ETFs het beste passen bij je beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid.

Analyse van de 10 populairste ETFs

Nu we de lijst van de 10 bekendste ETFs hebben, zullen we elk van deze ETFs afzonderlijk analyseren en hun geschiedenis, samenstelling, populariteit, rendement, risico en voor welk type belegger ze geschikt zijn bespreken.

SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)

De SPDR S&P 500 ETF Trust, ook wel bekend als de SPY ETF, werd in 1993 gelanceerd door State Street Global Advisors. Het volgt de prestaties van de S&P 500, die bestaat uit de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten. De ETF is wereldwijd bekend omdat het een van de eerste en meest populaire ETFs was. De SPY ETF keert dividenden uit en herinvesteert deze automatisch. Het gemiddeld jaarlijks rendement van de SPY ETF over de afgelopen 10 jaar is ongeveer 14,2%. Het risico van de ETF wordt als gemiddeld beschouwd en het past goed bij beleggers die op zoek zijn naar brede blootstelling aan de Amerikaanse aandelenmarkt.

Invesco QQQ Trust (QQQ)

De Invesco QQQ Trust, ook wel bekend als de QQQ ETF, werd in 1999 gelanceerd door Invesco. Het volgt de prestaties van de Nasdaq 100-index, die bestaat uit de 100 grootste niet-financiële bedrijven genoteerd aan de Nasdaq-beurs. De ETF is wereldwijd bekend vanwege zijn focus op technologie en groei-aandelen. De QQQ ETF keert dividenden uit en herinvesteert deze automatisch. Het gemiddeld jaarlijks rendement van de QQQ ETF over de afgelopen 10 jaar is ongeveer 20,6%. Het risico van de ETF wordt als hoger dan gemiddeld beschouwd en het past goed bij beleggers die op zoek zijn naar blootstelling aan de technologiesector.

Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

De Vanguard Total Stock Market ETF is opgericht in 2001 en volgt de CRSP US Total Market Index. Deze index bestaat uit bijna 4000 Amerikaanse aandelen en biedt brede blootstelling aan de gehele Amerikaanse aandelenmarkt. VTI is wereldwijd bekend vanwege zijn lage kostenratio en diversificatie van de portefeuille. De ETF keert dividend uit en herinvesteert dit, en het gemiddeld jaarlijks rendement over de afgelopen 10 jaar is ongeveer 14,2%. Het risico van deze ETF is gemiddeld en past goed bij beleggers die op zoek zijn naar een breed gediversifieerde blootstelling aan de Amerikaanse aandelenmarkt tegen lage kosten.

iShares Core S&P 500 ETF (IVV)

De iShares Core S&P 500 ETF is opgericht in 2000 en volgt de S&P 500-index. Deze index bestaat uit 500 van de grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS. IVV is wereldwijd bekend vanwege zijn lage kostenratio en liquiditeit. De ETF keert dividend uit en herinvesteert dit, en het gemiddeld jaarlijks rendement over de afgelopen 10 jaar is ongeveer 13,6%. Het risico van deze ETF is gemiddeld en past goed bij beleggers die op zoek zijn naar brede blootstelling aan de Amerikaanse aandelenmarkt tegen lage kosten.

Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO)

De Vanguard FTSE Emerging Markets ETF is opgericht in 2005 en volgt de FTSE Emerging Markets All Cap China A Inclusion Index. Deze index biedt blootstelling aan opkomende markten, waaronder China, India, Brazilië en andere opkomende economieën. VWO is wereldwijd bekend vanwege zijn brede blootstelling aan opkomende markten tegen lage kosten. De ETF keert dividend uit en herinvesteert dit, en het gemiddeld jaarlijks rendement over de afgelopen 10 jaar is ongeveer 5,6%. Het risico van deze ETF is hoger dan gemiddeld en past goed bij beleggers die bereid zijn om meer risico te nemen voor potentieel hogere rendementen in opkomende markten.

iShares MSCI EAFE ETF (EFA)

De iShares MSCI EAFE ETF is opgericht in 2001 en volgt de MSCI EAFE-index. Deze index bestaat uit aandelen uit ontwikkelde markten, waaronder Europa, Australië en Azië, exclusief Japan. EFA is wereldwijd bekend vanwege zijn blootstelling aan ontwikkelde markten buiten de VS en Japan. De ETF keert dividend uit en herinvesteert dit, en het gemiddeld jaarlijks rendement over de afgelopen 10 jaar is ongeveer 6,5%. Het risico van deze ETF is gemiddeld en past goed bij beleggers die op zoek zijn naar diversificatie van hun portefeuille met blootstelling aan ontwikkelde markten buiten de VS en Japan.

iShares Russell 2000 ETF (IWM)

De iShares Russell 2000 ETF is opgericht in 2000 en volgt de Russell 2000-index. Deze index bestaat uit de 2000 kleinste bedrijven in de Russell 3000-index en biedt blootstelling aan kleine bedrijven in de VS. IWM is wereldwijd bekend vanwege zijn blootstelling aan small-cap aandelen en potentieel hogere rendementen dan grotere bedrijven. De ETF keert dividend uit en herinvesteert dit, en het gemiddeld jaarlijks rendement over de afgelopen 10 jaar is ongeveer 13,4%. Het risico van deze ETF is hoger dan gemiddeld en past goed bij beleggers die bereid zijn om meer risico te nemen voor potentieel hogere rendementen in small-cap aandelen.

iShares MSCI USA ESG Select ETF (SUSA)

De iShares MSCI USA ESG Select ETF is opgericht in 2005 en volgt de MSCI USA ESG Select Leaders Index. Deze index biedt blootstelling aan bedrijven in de VS met een hoge ESG-score (environmental, social, and governance). SUSA is wereldwijd bekend vanwege zijn focus op duurzaam beleggen en ESG-criteria. De ETF keert dividend uit en herinvesteert dit, en het gemiddeld jaarlijks rendement over de afgelopen 10 jaar is ongeveer 16,1%. Het risico van deze ETF is vergelijkbaar met de brede Amerikaanse aandelenmarkt en past goed bij beleggers die duurzaam beleggen en ESG-criteria belangrijk vinden.

SPDR Dow Jones Industrial Average ETF Trust (DIA)

De SPDR Dow Jones Industrial Average ETF Trust is opgericht in 1998 en volgt de Dow Jones Industrial Average-index. Deze index bestaat uit 30 grote, gevestigde bedrijven in de VS, waaronder Microsoft, Coca-Cola en Johnson & Johnson. DIA is wereldwijd bekend vanwege zijn blootstelling aan grote, gevestigde bedrijven in de VS en wordt vaak gezien als een benchmark voor de Amerikaanse economie. De ETF keert dividend uit en herinvesteert dit, en het gemiddeld jaarlijks rendement over de afgelopen 10 jaar is ongeveer 11,5%. Het risico van deze ETF is vergelijkbaar met de brede Amerikaanse aandelenmarkt en past goed bij beleggers die willen investeren in grote, gevestigde bedrijven in de VS.

iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF (LQD)

De iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF is opgericht in 2002 en volgt de Markit iBoxx USD Liquid Investment Grade Index. Deze index biedt blootstelling aan investment-grade obligaties van grote Amerikaanse bedrijven, zoals Apple en Verizon. LQD is wereldwijd bekend vanwege zijn blootstelling aan investment-grade obligaties en het potentieel voor stabiele inkomsten. De ETF keert dividend uit en herinvesteert dit, en het gemiddeld jaarlijks rendement over de afgelopen 10 jaar is ongeveer 5,3%. Het risico van deze ETF is lager dan dat van aandelen, maar hoger dan dat van staatsobligaties, en past goed bij beleggers die op zoek zijn naar een stabiele inkomstenstroom en bereid zijn om meer risico te nemen dan bij staatsobligaties.

Wat kan je met deze informatie als belegger?

We raden beleggers aan om altijd grondig onderzoek te doen voordat ze investeren in ETFs en andere beleggingsproducten. Door de geschiedenis, samenstelling, risico’s en potentieel rendement van een ETF te begrijpen, kunnen beleggers weloverwogen beslissingen nemen die aansluiten bij hun beleggingsdoelen en risicobereidheid.

Als je meer wilt leren over ETFs en andere beleggingsproducten, dan is het bijwonen van het jaarlijkse evenement van BeursInside een goede eerste stap. Hier kun je meer te weten komen over verschillende beleggingsstrategieën en spreken met professionals uit de financiële sector. Bestel je ticket hier met korting!

Dus waar wacht je nog op? Schrijf deze 10 ETFs op en begin je onderzoek om je beleggingsportefeuille te diversifiëren en je kansen op succes te vergroten!