ADV
24 maart 2025
Nestlé; koffie is ‘da bomb’
Nestlé heeft een bewogen jaar achter de rug. Het kreeg te maken met een dure Zwitserse frank, een wisseling van de CEO, een reorganisatie en een lagere omzet en winst. Op 13 februari werden de jaarcijfers gepubliceerd. De omzet in 2024 daalde naar 91,354 miljard Zwitserse frank. Dit is beter dan de verwachtte 91,02 miljard frank maar minder dan de 93,0 miljard frank over 2023. De organische omzetgroei kwam uit op 2,2 procent; 1,5 procent hogere prijzen en 0,8 procent hogere volumes (en een afrondingsverschil). Verwacht werd 2,1 procent. In het laatste kwartaal van 2024 trok de organische groei aan naar 2,7 procent. Vorig jaar bedroeg de organische groei nog 7,2 procent, maar dit kwam volledig op het conto van 7,5 procent hogere prijzen. De verkochte volumes daalden toen nog. Nu ziet Nestlé de volumes weer aantrekken, een teken van kracht. Nestlé is duidelijk op de weg terug. De verkoop van koffie levert de belangrijkste bijdrage. Het concern heeft last van de sterke Zwitserse frank. De valuta-impact op de omzet in 2024 kwam uit op 3,7 procent.
De operationele winst over 2024 bedroeg 15,70 miljard Zwitserse frank waar analisten 15,46 miljard frank voorspelden. Een jaar eerder bedroeg de operationele winst nog 16,10 miljard frank. Netto bleef er 10,884 miljard frank over, 2,9 procent minder dan in 2023. Per aandeel bedroeg de winst vorig jaar 4,77 frank. Dit is jaar op jaar slechts 0,8 procent minder en is dankzij het in 2024 afgesloten inkoopprogramma van eigen aandelen van 20 miljard frank. Er komt overigens geen nieuw inkoopprogramma. Nestlé stelt voor om van de winst per aandeel 3,05 Zwitserse frank uit te keren als dividend. Het is de 30e dividendverhoging op rij en het 65e jaar van een hoger of gelijk dividend. Daarmee is het concern een echte dividendaristocraat.
Voor het lopende jaar verwachten de Zwitsers een hogere organische groei maar een lagere operationele winst dan 2024. Analisten voorspellen dat de organische groei zal uitkomen op 3,1 procent door 1,7 procent hogere prijzen en een 1,4 procent hoger verkoopvolume. Extra uitgaven aan advertenties en andere marketing zullen de winstmarge in 2025 verlagen naar 16 procent.
CEO Mark Schneider is per 1 september vervangen door Laurant Freixe. Bij zijn eerste trading update, die van het derde kwartaal, presenteerde Freixe een geheel nieuwe outlook voor 2024. De verwachting voor de autonome groei werd verlaagd van 3 naar 2 procent. Het werd dus een meevallende 2,2 procent. Tevens kwam hij met een plan van aanpak om het concern weer op het groeipad te brengen. Freixe wil de organisatie (sterk) vereenvoudigen en platter maken (er wordt gereorganiseerd van 5 naar 3 geografische regio’s) wat de besluitvorming en innovatie ten goede moet komen.
Bovendien wil hij de focus nog sterker leggen op de 31 topmerken die het concern in portefeuille heeft en die een sterke, relatief trouwe klantenbasis kennen. Deze merken hebben minimaal CHF 1 miljard omzet. Freixe kan niet ontkomen aan het doorvoeren van een flinke opschoning van de (te) omvangrijke productportfolio van Nestlé. Dat zijn momenteel meer dan 2.000 merken. Daar moet de bezem flink doorheen waarbij het verkopen van diverse merken zeker tot de mogelijkheden zal behoren.
Tenslotte is hij van plan om extra te investeren in advertenties en marketing. Dit zal betaald moeten worden met het schrappen van 2,5 miljard Zwitserse frank aan andere kosten in de periode tot eind 2027. Hiervan is tot op heden al 300 miljoen frank gerealiseerd.
Nestlé is de grootste koffieverkoper ter wereld aan de eindconsument met merken als Nespresso, Nescafé en (in licentie via supermarkten) Starbucks. De koffieverkopen van de Zwitsers dragen voor ruim een kwart aan de totale omzet bij en stegen de afgelopen 5 jaar met bijna 15 procent. Ook de operationele marge is met 20 procent heel aantrekkelijk (ten opzichte van 17,2 procent voor het hele concern afgelopen jaar). De koffieverkopen van Nestlé gedurende het afgelopen jaar leverden dan ook de grootste bijdrage aan de autonome groei. Koffie is al langer, in vooral de Westerse wereld, een graag en veel gedronken drank. Het lijkt zelfs een eerste levensbehoefte en is daardoor prijsinelastisch; hogere prijzen doen het afgenomen volume niet dalen. Sinds vorig jaar is Nestlé ook actief met Nespresso in India en deze nieuwe markt ontwikkelt zich heel voorspoedig. Ook in Japan, een land waar net als in India vooral toch thee wordt gedronken, is koffie tegenwoordig hip and happening.

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.
Meer artikelen
FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND
