ADV

26 februari 2024

NextEra Energy, naast energie- ook dividendleverancier

Het Amerikaanse NextEra Energy is ’s werelds grootste beursgenoteerde nutsbedrijf. De twee primaire activiteiten van de groep zijn ondergebracht in enerzijds Florida Power & Light, het grootste elektriciteitsbedrijf in Florida en actief sinds 1925 en anderzijds in NextEra Energy Resources, ’s werelds grootste producent van wind- en zonne-energie. In 2019 werd Gulf Power, een elektriciteitsbedrijf uit Florida, overgenomen. Het bedrijf is gevestigd in Florida en is actief in de Verenigde Staten en Canada.

NextEra Energy bezit twee elektriciteitsbedrijven in Florida; Florida Power & Light Company (FPL) en Gulf Power Company. Beide ondernemingen leunen nog sterk op fossiele brandstoffen. De centrales draaien op aardgas, olie en kernenergie. Daarnaast is men eigenaar van NextEra Energy Resources, actief in zonne- en windenergie. Rond 70 procent van de omzet komt van de elektriciteitsbedrijven, gereguleerd door de overheid. De rest van de omzet is afkomstig van de verkoop van energie afkomstig van zon en wind. Dat laatste gedeelte neemt snel en sterk in omvang toe. FPL heeft een netto-opwekkingscapaciteit van ongeveer 31 Gigawatt en meer dan 5,8 miljoen klanten.

NextEra Energy Resources werd in 1998 opgericht en is voornamelijk toegespitst op het ontwikkelen van activa rond hernieuwbare energie. Met een netto-opwekkingscapaciteit van ongeveer 28 Gigawatt is het bedrijf ’s werelds grootste producent van wind- en zonne-energie. Daarnaast heeft het bedrijf projecten in batterij-opslag. Tenslotte heeft men een belang van 61 procent in het beursgenoteerde NextEra Energy Partners (NEP). NEP verwerft projecten in schone energie en heeft een opwekkingscapaciteit van ongeveer 3,24 Gigawatt.

Groene energie

Vanwege de activiteiten op het gebied van groene energie en de ambities op het gebied van waterstof geldt NextEra als één van de voornaamste begunstigden van de door de regering-Biden gelanceerde Inflation Reduction Act. De regering zet met deze wet fors in op de ontwikkeling van schone energie in de Verenigde Staten. Daarbij wordt de nadruk gelegd op Amerikaanse bedrijven; ‘Buy American’. NextEra Energy heeft er het volste vertrouwen in dat bij een eventuele verkiezingswinst van de Republikeinen later dit jaar de wet onaangeroerd zal blijven. In 2023 werd een recordhoeveelheid aan orders binnengehaald.

NextEra Energy, naast energie- ook dividendleverancierNu gelden nutsbedrijven als één van de meest defensieve sectoren uit de economie. Door hun vaak aantrekkelijke dividend worden ze wel gezien als bond-proxies. Bovendien zullen gas en licht altijd blijven branden. Tenminste, zolang men niet afhankelijk is geworden van vreemde mogendheden met ongewenste bijbedoelingen, zoals wij in Europa. In de Verenigde Staten heeft men van een dergelijke energie-afhankelijkheid van het buitenland weinig last. Daarnaast heeft men in de Verenigde Staten minder dan in Europa de neiging om de markt te ‘reguleren’ door middel van overheidsinterventies. Dat maakt een belegging in Amerikaanse nutsbedrijven minder gevoelig voor politieke machinaties.

De classificatie ‘defensief’ doet NextEra Energy misschien een beetje te kort. Zo groeide de winst per aandeel de afgelopen 5 jaar met gemiddeld 11 procent per jaar. Het dividend werd in deze periode met gemiddeld 10 procent per jaar verhoogd. Het dividend verhogen heeft NextEra inmiddels al 29 jaar op rij gedaan. Daarmee is het een dividend aristocraat. Gestage groei van winst en dividend hebben bijgedragen aan een mooie koersontwikkeling. Over de afgelopen 15 jaar realiseerde NextEra Energy een rendement (inclusief herbelegde dividenden) van 13,5 procent gemiddeld per jaar. De index voor nutsbedrijven rendeerde gemiddeld 8,7 procent per jaar.

Risico’s

Er zijn ook risico’s verbonden aan deze belegging. Net als ieder nutsbedrijf moet NextEra Energy voortdurend grote investeringen doen die bijdragen aan de schulden. Dat is niets bijzonders voor een nutsbedrijf, maar in een stijgend renteklimaat wel iets om in de gaten te houden. Schulden moeten immers gefinancierd worden. De koersdaling van 40 procent sinds de top van ultimo 2021 was vooral het gevolg van het gewijzigde renteklimaat. Een ander risico zou de relatie met de lokale overheid kunnen zijn. De staat Florida en NextEra Energy hebben een heel goede band met elkaar, maar in de politiek is niets zeker. Dat beide partijen zo goed met elkaar door één deur kunnen is mede het resultaat van de beneden gemiddelde tarieven die het nutsbedrijf z’n klanten in rekening brengt.

In januari rapporteerde NextEra de resultaten over het vierde kwartaal. De omzet was met 6,87 miljard dollar hoger dan de verwachte 6,32 miljard dollar. De winst per aandeel was met 52 dollarcent per aandeel beter dan de 49 dollarcent waarop werd gerekend. Volgens CEO John Ketchum was 2023 het beste jaar ooit voor hernieuwbare energie en opslag. Voor dit jaar gaat NextEra, in lijn met de afgelopen jaren, uit van een groei van 6 tot 8 procent per jaar. Op de huidige koers komt de verwachte koerswinstverhouding voor dit jaar uit op 15. Het dividendrendement bedraagt 3,6 procent. Het is aannemelijk dat NextEra deze dividendstroom de komende jaren blijft verhogen.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel NextEra Energy in portefeuille.

 

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meer artikelen

Meld je gratis aan bij het beleggersplatform Beursinside en geniet van heel veel voordelen!

FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND

CashCow InvestmentOfficer FD Morningstar IEX DFT BitcoinMagazine BNR CryptoInsider