De kooplijsten vliegen je om de oren, veelal vol met aandelen die getipt worden, maar hoe zit dat nu met de ETFs als je niet alleen wil beleggen in aandelen? Welke ETF zal het meest gewild zijn in 2023? Het zal je zeker verbazen want ten opzichte van de populaire ETFs in 2022, zoals de Videogames en E-sports-ETF en de Semiconductor ETF, zal het dit jaar veel saaier zijn, maar waarschijnlijk wel meer opleveren.

BeursInside 2022

In november vond de eerste editie van BeursInside plaats. Hier hield onder andere Martijn Rozemuller, CEO van VanEck Europe, een masterclass over wat een ETF is en wat de verschillen zijn tussen ETFs, ETCs en ETNs. Benieuwd naar de gehele masterclass: Bekijk het hier terug. Aan het einde van de sessie was er tijd voor vragen en een van die vragen was: “Welke ETF is het meest gewild?”

Wat waren populaire ETFs?

Volgens Martijn was dat een goede vraag, maar lastig want dat wisselt bijna wekelijks. Het was echter wel makkelijker te meten tijdens corona. De Video games en E-sport ETF waren toen het meest populair, omdat iedereen zich opeens realiseerde van: hé, we zitten nu met z’n allen thuis en we zijn vooral aan het gamen en thuiswerken en boodschappen bestellen… Dus dat was toen een hele duidelijke. Een half jaar geleden was het vooral de Semiconductor-ETF. Ook wel bekend als de Halfgeleider-ETF omdat er opeens in alle kranten dingen stonden over een tekort aan chips, halfgeleiders en die werden toen heel populair. Die is overigens inmiddels weer een stuk minder populair. Het is een cyclisch iets.

Wat wordt de meest gewilde ETF in 2023?

Wat de opvolger gaat worden van de semiconductor-ETF weet nu nog niemand. Als Martijn een kleine voorspelling zou moeten doen, dan zou hij zeggen dat het een beetje richting obligatie-ETFs gaat. Zeker nu die obligatierentes de afgelopen maanden flink gestegen zijn, zie je dat beleggers weer een beetje gaan kijken naar het toevoegen van obligaties aan hun portefeuille.

En met name als je richting high yield en emerging markets gaat. Dan ga je richting rentes van rond de 10 procent. Dat klinkt toch wel als muziek in de oren. “Wellicht als we over een paar maanden kijken, dan zien we dat obligatie-ETFs heel populair gebleken zijn.”

Hoe beleg je in obligaties?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in obligaties. Zo zijn er verschillende obligatie-ETFs. Obligaties worden niet alleen door de staat afgegeven, maar kunnen ook van bedrijven komen.

Nou, voordat je al je geld gaat beleggen in deze ene ETF, en ja tuurlijk is een ETF al een spreiding van aandelen, maar ook als je in ETFs wil beleggen is het belangrijk om te diversifiëren. Lees je daarnaast goed in over de risico’s van ETFs en beleggen!