10 april 2024

Tiffany Wilding (Pimco): ‘Groeifactoren Amerikaanse economie’

Terwijl veel grote, ontwikkelde markteconomieën vertragen, behoudt de Verenigde Staten zijn verrassend sterke momentum, met verschillende ondersteunende factoren die naar verwachting aanhouden. Deze groeifactoren zouden de Amerikaanse inflatie boven het 2% doelwit van de Federal Reserve kunnen houden gedurende de cyclische horizon van zes tot twaalf maanden.

Tiffany Wilding (Pimco): 'Groeifactoren Amerikaanse economie'Dit schrijven econoom Tiffany Wilding en CIO Global Fixed Income Andrew Balls in de Cyclical Outlook van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

“We verwachten nog steeds dat de Fed halverwege het jaar begint met het normaliseren van het beleid, vergelijkbaar met andere centrale banken in ontwikkelde markten. Echter, het pad van renteverlagingen van de Fed zou geleidelijker kunnen verlopen,” aldus Wilding en Balls.

Factoren die hebben bijgedragen aan de veerkracht van de VS zouden de (nog steeds vertragende) Amerikaanse economie nog wat langer kunnen ondersteunen. Er zijn volgens Pimco vijf hoofdfactoren in het spel:

1. Grotere fiscale stimuleringsmaatregelen gerelateerd aan de pandemie en nog steeds verhoogde federale tekorten hebben de Amerikaanse vraag versterkt ten opzichte van andere regio’s.

2. Andere economieën blijken gevoeliger te zijn voor hogere rentetarieven dan de VS.

3. Europa en Zuidoost-Azië lijken minder geïsoleerd te zijn voor Chinese importconcurrentie dan de VS.

4. Amerikaanse bedrijven staan aan de voorhoede van AI-technologieën, wat aanzienlijke welvaartseffecten creëert nog voordat productiviteitswinsten worden gerealiseerd.

5. Het risicobalans voor de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen neigt naar beleidsmaatregelen die marginaal ondersteunend zouden zijn voor de Amerikaanse groei en potentieel schadelijk elders.

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meer artikelen

Meld je gratis aan bij het beleggersplatform Beursinside en geniet van heel veel voordelen!

FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND

CashCow InvestmentOfficer FD Morningstar IEX DFT BitcoinMagazine BNR CryptoInsider