ADV
7 april 2025
Veolia staat vooraan om de wereld van schoon water te voorzien
Na de overname van aartsrivaal Suez is Veolia één van ’s werelds grootste spelers op het gebied van water. In 2020 kreeg Veolia een belang van 29,9 procent van de aandelen Suez in handen. Het betrof de overname van het aandelenpakket van het Franse nutsbedrijf Engie. Begin 2022 is de volledige overname van Suez afgerond. Het was het slotstuk van een maandenlange, felle overnamestrijd waarvoor het bedrijf een forse schuld aanging om de overname te kunnen bekostigen.
Afgelopen 27 februari maakte het Franse nutsbedrijf de resultaten over 2024 bekend. Deze waren prima want alle doelen werden gehaald of overtroffen. Het concern realiseerde een operationele winst van 6,788 miljard euro. Dit is, op constante vergelijkingsbasis, 5,8 procent meer dan in 2023. De nettowinst steeg met 14,6 procent naar 1,53 miljard euro ofwel 2,13 euro per aandeel. Dat was beter dan de analistenverwachting van 1,41 miljard. Exclusief de gedaalde energieprijzen steeg de totale omzet van Veolia met 5 procent naar 44,692 miljard euro. Dit was onder de verwachtingen. De lat lag op 45,41 miljard euro.
Veolia verwacht voor dit jaar een toename van de de operationele winst van 5-6 procent en van de nettowinst een groei van 9 procent. De Fransen stellen een dividend voor van 1,40 euro per aandeel, 12 procent meer dan over 2023. Het geeft op de huidige koers een rendement van 4,4 procent. Het behalen van synergie-effecten als gevolg van de fusie met Suez verloopt voorspoedig. Vorig jaar werd er 398 miljoen euro bespaard terwijl de doelstelling op 350 miljoen euro lag. Eind dit jaar moeten de synergie-effecten een voordeel opleveren van ruim een half miljard euro. De forse schuld, die werd aangegaan om Suez over te nemen, daalt gestaag. Ultimo 2024 hadden de crediteuren nog 17,819 miljard euro tegoed. Hiermee kwam de hefboomratio onder de doelstelling van 2,63 maal het bedrijfsresultaat, wat gezond is voor bedrijven in deze sector.
Veolia maakte begin maart bekend in het Spaanse CriteriaCaixa, de holdingmaatschappij van de stichting ‘la Caixa’, een nieuwe strategische aandeelhouder te hebben gevonden. Stichting ‘la Caixa’ is wereldwijd één van de grootste ondersteuners van sociale projecten. De houdstermaatschappij beheert een portefeuille van bijna 30 miljard euro die de stichting daarbij van de nodige financiële middelen moet voorzien en voor waarde creatie moet zorgen. Voor het verwerven van het 5 procentsbelang, dat minimaal 2 jaar moet worden aanhouden en niet groter mag worden dan 5,5 procent, krijgt de investeringstak tevens een zitje in de Raad van Bestuur. De deelname kostte CriteriaCaixa ruim 1 miljard euro.
November vorig jaar sloten het gasbedrijf van Spanje, Enagas, de gemeente Barcelona en Veolia een samenwerkingsverband om LNG uit een terminal in Barcelona weer bruikbaar te maken (verwarmen zodat het van vast naar gas terugkeert, regasificatie) voor gebruik als energiebron. Het moet 131 Gwh aan energie opleveren. De regasificatie vindt plaats via een door Enagas en Veolia ontwikkelde nieuwe methode waarbij er veel vorming van koolstofdioxide (32.000 ton) voorkomen wordt. Wereldwijd bestaan er circa 150 regasificatieterminals. Enkele daarvan hebben al interesse getoond in de door Veolia ontwikkelde techniek.
Veolia is tevens een samenwerking aangegaan met het Franse Mistral, de Europese tegenhanger van Open AI voor het creëren van generatieve AI. Met de samenwerking wil Veolia het monitoren en managen van het watermanagement, de afvalverwerking en de lokale energieproductie efficiënter maken. Voor het eerst ter wereld moet het nu mogelijk worden om met behulp van Mistral’s LLM (Large Language Model) en Veolia’s data te kunnen communiceren met een fabriek in plaats van met medewerkers van die fabriek. De transparantie die dit zal bieden, is belangrijk voor het veilig managen van de productie van water voor consumptie. Veolia heeft meer dan 3.800 fabrieken waar water voor consumptie vervaardigd wordt. Water wordt een steeds schaarsere hulpbron. Denk hierbij aan toenemende bevolkingsaantallen, klimaatverandering, uitdroging en milieuvervuiling. Maar ook aan onze water intensieve levensstandaard. Grote hoeveelheden water zijn bijvoorbeeld nodig in de landbouw, voor de koeling van datacenters en ook in de halfgeleiderindustrie. Terwijl het waterverbruik per hoofd van de bevolking in geïndustrialiseerde landen blijft stijgen, hebben ongeveer 2,2 miljard mensen wereldwijd geen toegang tot schoon drinkwater. Volgens de laatste prognoses zou dit aantal tegen 2050 verdubbeld kunnen zijn. Volgens de Verenigde Naties zou tegen 2030 jaarlijks 114 miljard dollar moeten worden geïnvesteerd in waterinfrastructuur om deze trend effectief tegen te gaan. Veolia staat vooraan om deze handschoen op te pakken.
Veolia is actief in voor de samenleving essentiële diensten als water, afvalverwerking en energie. Veolia moet in staat geacht worden in zowel goede als mindere tijden overeind te blijven. Het grootste deel van de omzet is inflatie-geïndexeerd. Daarnaast is het bedrijf redelijk recessie-bestendig. Veolia heeft solide groeivooruitzichten. De volatiliteit van de onderliggende business is beperkt. Het aandeel lijkt geschikt voor defensieve beleggers op zoek naar een aantrekkelijk dividend, zeker nu de forse schuld van weleer binnen de perken is gekomen.

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.
Meer artikelen
FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND
