Op het BeursInside (kijk terug) evenement gaf Mees Wijnants een presentatie over de voordelen van passief investeren ten opzichte van actief investeren. Mees refereert naar de technische analyse van Nico Bakker, wat hij denkt onzin te vinden, maar dit heeft betrekking op handelen wat anders is dan beleggen (check hier de sessie van Nico Bakker). In deze blog zullen we de belangrijkste lessen van Wijnants bespreken en waarom passief investeren de beste optie kan zijn (check hier de gehele sessie).

De toekomst is onvoorspelbaar

Mees illustreerde het feit dat niemand kan weten welk bedrijf of product zal blijven groeien of verdwijnen met het voorbeeld van Nokia, ooit een marktleider, maar nu verdrongen door andere technologiebedrijven. Hij benadrukte dat het onmogelijk is om de toekomst te voorspellen en illustreerde dit met voorbeelden van tieners die bedrijven hebben opgericht die niemand twintig jaar geleden had kunnen voorspellen.

Warren Buffett’s weddenschap

Wijnants gebruikte de weddenschap van Warren Buffett met een hedgefondsbeheerder om aan te tonen dat actief beheer van aandelen niet beter presteert dan passief beheer. Buffett won de weddenschap door simpelweg te investeren in de S&P 500 index, terwijl de hedgefondsbeheerder veel tijd en moeite stak in het analyseren van aandelen.

 

De markt is de beste optie

De markt is de beste optie is en het is bijna onmogelijk om deze te verslaan. De beste strategie is dus om elke maand geld te storten in een ETF en verder niets te doen. Het actief beheer van aandelen is volgens Wijnants niet nodig en kost te veel tijd en moeite.

Koop indexfondsen

Wijnants adviseerde om te investeren in indexfondsen en deze maandelijks aan te vullen met geld. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken bij bijvoorbeeld de Giro of eToro en investeren in een ETF. Volgens Wijnants is actief beheer van aandelen niet nodig en kost het te veel tijd en moeite.

Conclusie: In deze blog hebben we de belangrijkste lessen van Mees Wijnants over passief investeren en waarom het beter is dan actief investeren besproken. Door te investeren in indexfondsen en maandelijks geld te storten, kunnen beleggers volgens Wijnants profiteren van de markt zonder te veel tijd en moeite te hoeven investeren in het actief beheren van aandelen.