Dividenden zijn een populaire manier van investeren omdat ze regelmatig geld opleveren. Maar voordat je besluit om in dividenden te investeren, is het belangrijk om te weten wat het inhoudt en wat de voordelen en nadelen zijn.

In dit artikel:

 • Wat is dividend en wat betekent het?
 • Voordelen van dividenden: waarom zou je er in investeren?
 • Nadelen van dividenden: de andere kant van de medaille
 • Hoe investeer je in dividenden?
 • Debat over dividend met Martine Hafkamp & Rowan Nijboer

Wat is dividend en wat betekent het?

Dividend is een deel van de winst van een bedrijf dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Het wordt uitbetaald in de vorm van geld of aandelen. Dividenden zijn dus inkomsten die je krijgt van je investering in aandelen.

Voordelen van dividenden:

Waarom zou je erin investeren? Er zijn veel voordelen aan het investeren in dividenden. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Regelmatige inkomsten: Dividenden worden meestal één of twee keer per jaar uitgekeerd, waardoor je regelmatig inkomsten hebt.
 • Aandelen waardeverhoging: Aandelen die regelmatig dividenden uitkeren, hebben de neiging om meer waard te worden in de toekomst.
 • Diversificatie: Het investeren in dividenden helpt bij de diversificatie van je beleggingsportefeuille, omdat je inkomsten krijgt van meerdere bronnen.

Nadelen van dividenden

De andere kant van de medaille. Hoewel er veel voordelen zijn aan het investeren in dividenden, zijn er ook enkele nadelen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste nadelen:

 • Dividenden zijn niet gegarandeerd: Bedrijven kunnen besluiten om het dividend niet uit te keren of het bedrag te verlagen.
 • Lagere groei: Bedrijven die veel geld uitkeren aan dividenden, hebben minder geld om te investeren in groei en ontwikkeling.
 • Meer risico: Aandelen die veel dividenden uitkeren, hebben de neiging om meer risico te lopen omdat ze minder geld hebben om te investeren in groei.

Hoe investeer je in dividenden?

Er zijn verschillende manieren om in dividenden te investeren. Hieronder staan enkele van de meest populaire manieren:

 • Rechtstreeks in aandelen: Je kunt rechtstreeks in aandelen van bedrijven investeren die regelmatig dividenden uitkeren.
 • Beleggingsfondsen: Je kunt ook in beleggingsfondsen investeren die zich richten op bedrijven die regelmatig dividenden uitkeren.
 • ETF’s: Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn een andere optie. Dit zijn fondsen die een portefeuille van aandelen bevatten die regelmatig dividenden uitkeren.

Debat met Rowan Nijboer en Martine Hafkamp

Tijdens BeursInside in november vond het debat: Waarde, Groei of Dividendbeleggen plaats met Rowan Nijboer en Martine Hafkamp. Hier werd onder anderen gesproken over dividenden en de risico’s. Het gehele debat vind je hier:

In het debat werden verschillende standpunten naar voren gebracht over het beleggen in dividend. Martine Hafkamp benadrukt dat een bedrijf dat al 25 jaar of meer regelmatig dividend uitkeert, waarbij het ook nog eens ieder jaar verhoogd, een goede indicatie is van de financiële kracht van het bedrijf.

Rowan Nijboer is over het algemeen kritischer op bedrijven die veel dividend betalen. Volgens hem zijn veel bedrijven die veel dividend betalen, wandelende zombies op weg naar de dood, tenzij het bedrijf de komende jaren het dividend kan blijven verhogen. Martine benadrukt dat zij zich niet blind staart op het dividend, maar op de houdbaarheid van het dividend als indicatie van de financiële kracht van het bedrijf.

Rowan waarschuwt beleggers om alert te zijn wanneer het dividendrendement boven de 5 procent ligt en of zij het beter weten dan de markt. Institutionele beleggers zien dit vaak wel goed, maar particuliere beleggers kunnen worden gelokt door een hoog dividendrendement en daardoor in een soort “value trap” terechtkomen.

Het debat laat zien dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het beleggen in dividend en om zowel de houdbaarheid van het dividend als de financiële kracht van het bedrijf in overweging te nemen.