ADV

8 oktober 2024

Marktupdate: Beursexperts Positief over Cijferseizoen, Koerswinsten Onzeke

De stemming onder beursexperts is redelijk positief over het aankomende cijferseizoen, maar er heerst onzekerheid over of dit ook daadwerkelijk zal leiden tot koerswinsten. Dit blijkt uit de maandelijkse enquête van analist Corné van Zeijl, werkzaam bij Cardano, een specialist in risicomanagement en strategische beleggingen. Van Zeijl voert regelmatig enquêtes uit onder beursexperts om een beeld te krijgen van de marktsentimenten.

Cijferseizoen: Gematigd Positief

Het cijferseizoen, waarin bedrijven hun kwartaalresultaten bekendmaken, wordt gezien als een belangrijke periode om de prestaties van bedrijven en markten te evalueren. Beursexperts zijn optimistisch over de winstcijfers. Volgens Van Zeijl zijn de verwachtingen van bedrijven in de VS aanzienlijk verlaagd, waardoor de kans groot is dat ze beter dan verwacht presteren. “De winsten zullen waarschijnlijk goed zijn”, aldus Van Zeijl. Dit betekent dat beleggers met vol goede moed naar het cijferseizoen kijken.

Verdeelde Meningen over Koersstijgingen

Ondanks de positieve verwachtingen over de winstcijfers, zijn de meningen over de gevolgen voor de koersen verdeeld. Uit de enquête blijkt dat 36% van de experts een stijging van de koersen in oktober verwacht, terwijl 29% juist rekent op een daling. Dit geeft aan dat, ondanks het optimisme over de bedrijfsresultaten, er nog veel onzekerheid is over de marktbewegingen op korte termijn.

Focus op ASML en Shell

Wat betreft aandelenadvies voor de komende maand, wijzen de experts op ASML als de meest veelbelovende keuze. ASML is een van de belangrijkste spelers in de wereldwijde chipindustrie en blijft volgens analisten een sterke lange termijn investering. Ook Shell en ASMI werden genoemd als solide keuzes.

Aan de andere kant raden experts aan om aandelen zoals IMCD, ArcelorMittal en vooral Philips te vermijden, omdat deze bedrijven mogelijk slechtere vooruitzichten hebben. Financials (financiële bedrijven) werden in het algemeen ook als minder aantrekkelijk voor oktober beschouwd.

Wie is Corné van Zeijl?

Corné van Zeijl is een bekende beleggingsanalist bij Cardano, een financieel adviesbureau gespecialiseerd in risicomanagement voor pensioenfondsen en grote instellingen. Met zijn maandelijkse beurzenquêtes weet hij regelmatig de temperatuur te peilen onder beursexperts. Zijn marktinzichten worden breed gevolgd door zowel particulieren als institutionele beleggers.

Actuele Beursontwikkelingen

Op dit moment speelt de beurs in op meerdere factoren, zoals de stijgende rente, inflatie en geopolitieke spanningen. Ondanks de zorgen over de renteverhogingen door centrale banken, blijven technologiebedrijven zoals ASML sterk presteren. Bedrijven passen hun verwachtingen vaak aan om de markten te verrassen met positieve resultaten, wat voor volatiliteit op de beurs zorgt. Voor beleggers betekent dit dat voorzichtigheid geboden is, vooral gezien de onzekerheid over de richting van de koersen in de komende maanden.

Conclusie: Voorzichtig Optimisme

Hoewel er onzekerheid is over de koersstijgingen in oktober, zijn beursexperts voorzichtig optimistisch over het cijferseizoen. Voor beleggers die willen inspelen op de marktontwikkelingen, worden bedrijven zoals ASML en Shell gezien als sterke keuzes. Toch blijft het belangrijk om de marktsentimenten en economische signalen in de gaten te houden.

BeursInside 2024 tijdens de 10e editie van de BeleggersFair: Mis Het Niet!

Wil je meer marktinzichten en praktische beleggingstips? Bezoek De BeleggersFair op 15 november 2024 in de Beurs van Berlage, waar experts zoals Corné van Zeijl hun inzichten delen! Koop nu je kaartje en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op de beurs.

Dit artikel is gebaseerd op informatie van ABM Financial News, Belegger.nl en de maandelijkse beleggersenquête van Corné van Zeijl van Cardano. De gegevens in dit artikel zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Belegger.nl

Belegger.nl: steun en toeverlaat voor beleggers. Bekijk de beurskoersen, de laatste stand van de AEX en lees het nieuws, de columns en de adviezen.

Meer artikelen

Meld je gratis aan bij het beleggersplatform Beursinside en geniet van heel veel voordelen!

FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND

CashCow InvestmentOfficer FD Morningstar IEX DFT BitcoinMagazine BNR CryptoInsider