ADV

11 oktober 2024

Tiffany Wilding : ‘Zorgen impact Amerikaanse beleid’

Pimco, ‘s werelds grootste obligatiebelegger, maakt zich zorgen over de impact van het Amerikaanse beleid op staatsobligaties. Een hoog begrotingstekort en inflatoir handelsbeleid na de presidentsverkiezingen van 5 november kunnen druk uitoefenen op de obligatiekoersen, stellen econoom Tiffany Wilding en CIO Andrew Balls.

Pimco noemt de rente die beleggers vooralsnog ontvangen op staatsobligaties ‘aantrekkelijk’, zowel in nominaal opzicht als gecorrigeerde voor inflatie. Vooral obligaties met een middellange looptijd kunnen de vermogensbeheerder bekoren, zoals 5-jarige Treasuries, omdat deze in waarde kunnen stijgen als centrale banken de rentes verder verlagen.

Grote verliezer

Over obligaties met een lange looptijd is Pimco beduidend minder enthousiast vanwege het fiscale en handelsbeleid. ‘Het begrotingstekort van de VS zal de grootste verliezer zijn, welke partij er ook wint.’ Naar verwachting zullen de jaarlijkse tekorten op 6-7% van het bbp uitkomen door een gebrek aan politieke wil om de uitgaven te beperken.

Ook waarschuwt de vermogensbeheerder dat het handelsbeleid tot meer inflatie kan leiden. Vooral hogere importtarieven die worden verwacht onder een tweede termijn van voormalig president Donald Trump, kunnen inflatoir zijn en de economische groei belemmeren.

‘Hogere tarieven kunnen Amerikaanse investeringen duurder maken, de Amerikaanse exportsector schaden en de algehele vraag drukken, aldus de Wilding en Balls. Dergelijk beleid zou de Federal Reserve voor een uitdaging stellen. Hogere tarieven zouden waarschijnlijk ook inflatoir zijn voor de naaste handelspartners van de VS.

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meer artikelen

Meld je gratis aan bij het beleggersplatform Beursinside en geniet van heel veel voordelen!

FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND

CashCow InvestmentOfficer FD Morningstar IEX DFT BitcoinMagazine BNR CryptoInsider