ADV
8 april 2024
HAL past governance aan
Onlangs presenteerde investeringsmaatschappij HAL de jaarcijfers. De Rotterdammers hadden een prima jaar waarbij de nettowinst door een miljard euro schoot. Er werd 1.001 miljoen euro winst gemaakt, ofwel 11,17 euro per aandeel. Dit is een plus van 54,4 procent ten opzichte van 2022 toen de nettowinst per aandeel 7,23 euro bedroeg.
Starperformer in de investeringsportefeuille van HAL is het Papendrechtse Boskalis. Het baggerconcern was tot 9 november 2022 beursgenoteerd maar werd door HAL van de beurs gehaald voor 33 euro per aandeel. Dit was een prima timing; de cijfers van de baggeraar over 2023 waren ‘historisch goed’. De omzet groeide met 20 procent en de winst nam met bijna 150 procent toe.
Het aantal beursgenoteerde ondernemingen waarin HAL geïnvesteerd heeft, is tegenwoordig geminimaliseerd tot 3. Het betreft Safilo, een Italiaanse brillenmaker en het in Amsterdam genoteerde SBM Offshore (HAL bezit 22,9 procent van de aandelen) en Vopak (48,15 procent). Nu het bij die laatste weer goed gaat, maar dit onvoldoende terugkomt in de koersontwikkeling, bestaat er volgens analisten een kans dat Vopak de volgende onderneming zal kunnen zijn die HAL van de beurs zal halen. Hiervoor is er voldoende cash; zo’n 2,9 miljard euro staat nu te verstoffen op de rekening. Hoewel, er werd vorig jaar met de liquiditeiten een rendement behaald van 4,3 procent. Dat is toch heel behoorlijk, zeker afgezet tegen het negatieve rendement op de liquiditeiten in 2022 van 3,1 procent.
De nettovermogenswaarde, de waarde van de beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde onderliggende investeringen van HAL, steeg in 2023 van 147,72 euro per aandeel naar 150,12 euro. Sinds eind 2023 zijn de beleggingen verder in waarde toegenomen. Per 22 maart jongstleden kwam dit per aandeel op 4,87 euro uit. Daarmee bedraagt de huidige nettovermogenswaarde 154,99 euro. Aangezien de huidige beurskoers van HAL momenteel zo’n 130 euro bedraagt, wordt het aandeel nog altijd met een disagio verhandeld. Het disagio bedraagt zo’n 25 euro per aandeel ofwel 16 procent. Dit is in het verleden wel eens meer geweest en is betrekkelijk laag als je dit afzet tegen andere beursgenoteerde investeringsmaatschappijen als Exor of Groupe Bruxelles Lambert.
Vanuit analisten is er al jarenlang kritiek op HAL vanwege de ‘ondoorzichtige structuur’. Met de aanstaande bestuurswissel, CEO Mel Groot wordt opgevolgd door Jaap van Wiechen, heeft men besloten om deze gebeurtenis aan te grijpen om de governance aan te pakken. Hiertoe hield HAL Trust een buitengewone aandeelhoudersvergadering.
Sinds afgelopen 1 april is HAL (weer) een Nederlandse onderneming met het hoofdkantoor in Rotterdam. De directie werd tot op heden gevoerd vanuit Monaco terwijl de juridische zetel gevestigd was op Curaçao. Met de (fiscale) verhuizing naar Nederland zullen aandeelhouders in de beursgenoteerde onderneming voortaan onder de Nederlandse dividendbelasting vallen. Over de uitkering van de toekomstige winsten zal er dus 15 procent dividendbelasting ingehouden worden, welke verrekend kan worden door Nederlandse belastingplichtigen met de aangifte inkomstenbelasting.
Om uitkeringen van kapitaal dat opgebouwd is in het verleden onder een fiscaal gunstig regime, niet ook onder de Nederlandse belastingwetgeving belast te laten worden, heeft HAL een deal gesloten met de Nederlandse fiscus. De door de Belastingdienst erkende maatregel is dat HAL de nominale waarde van de aandelen HAL Holding (100 procent eigendom van het in Amsterdam genoteerde HAL Trust) verhoogd heeft van 2 eurocent naar 135 euro per aandeel. Daarmee is een groot deel van de winstreserve omgezet naar een kapitaalreserve waaruit in de toekomst vrij van belasting uitgekeerd kan worden. Overigens zijn er geen concrete plannen om dit kapitaal ook daadwerkelijk uit te keren.
Met de aangepaste governance is ook het dividendbeleid aangepast. Voortaan wordt er alleen cashdividend betaald. De afgelopen jaren werd het dividend voor de helft in aandelen uitgekeerd. Nu er vanaf dit jaar alleen contanten worden betaald, treedt er geen verwatering van de winst per aandeel meer op. Dit is gunstig voor beleggers. Wel is het dividendrendement verlaagd van 4 procent van de gemiddelde beurskoers in december naar 2,5 procent. Dat is nog steeds aantrekkelijk, want 2 van 4 procent was voorheen immers ‘een sigaar uit eigen doos’. Het met 14 procent verhoogde cashdividend over 2023, dat per 20 mei uit de beurskoers gaat, bedraagt 2,85 per aandeel.
Auteur heeft privé geen positie, een aantal cliënten van Fintessa heeft het aandeel HAL in portefeuille.
Cashcow
Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.