ADV

21 mei 2024

LGIM: ‘Gaat Magnificent 7 krimpen?’

De Amerikaanse steraandelen hebben de laatste tijd uiteenlopende prestaties laten zien, nu beleggers meer aandacht hebben voor de investeringskosten van AI. Dat merkt vermogensbeheerder LGIM op bij zijn ‘Grafiek van de maand’.

De ‘Magnificent 7’ is een select groepje van Amerikaanse aandelen die de afgelopen 18 maanden buitengewone prestaties hebben neergezet. Hun naam verwijst naar de gelijknamige film uit 1960, waarin op het einde (spoiler alert) vier van de zeven revolverhelden niet overleven. Ook de prestaties van de Magnificent 7 dit jaar suggereren dat de groep leden aan het verliezen is.

Vorig jaar namen de aandelen van deze zeven bedrijven een vlucht toen de vraag in de markt naar kunstmatige intelligentie (AI) steeg. Recent hebben Tesla* en Meta* echter erkend dat hun investeringen in AI vooral geld hebben gekost, en tot nu nog weinig opgeleverd. Daarop daalden hun aandelenkoersen aanzienlijk.

De prijs van een Tesla-aandeel verloor 25 procent tussen het begin van dit jaar en eind april. Aandelen van Meta zijn sinds hun piek begin april met 18 procent gedaald. Samen verloren de bedrijven voor 550 miljard dollar aan marktkapitalisatie. Dit komt overeen met bijna een kwart van de waarde van de FTSE 100.

Na een voorspoedig 2023 lijken de zeven aandelen nu met grotere volatiliteit en uiteenlopende rendementen te maken te krijgen. Zal dit sputteren van de motor van de S&P 500, ook de interesse van beleggers in andere Amerikaanse largecaps aantasten? Of neemt het concentratierisico bij Amerikaanse aandelen toe, wanneer deze groep zou krimpen tot een ‘Fabulous 5’ of zelfs ‘Fantastic 4’?

Beleggers lijken steeds meer te beseffen dat AI niet alleen grote kansen met zich meebrengt, maar ook grote investeringen. Voor Amerikaanse aandelen kunnen er de komende maanden heel wat hobbels op de weg liggen, en een diversificatie over meerdere aandelen kan wel eens beter beloond gaan worden.

LGIM: 'Gaat Magnificent 7 krimpen?'

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meer artikelen

Meld je gratis aan bij het beleggersplatform Beursinside en geniet van heel veel voordelen!

FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND

CashCow InvestmentOfficer FD Morningstar IEX DFT BitcoinMagazine BNR CryptoInsider