ADV

27 mei 2024

AEX: beurswijsheid werkt niet (meer)

De Europese aandelenmarkten zullen zich vandaag nauwelijks laten inspireren door de betere stemmig in Azië. De lagere noteringen voor de Amerikaanse futures zullen zwaarder wegen.

De ING BeleggersBarometer is in mei licht gedaald naar 127 na twee maanden stabiliteit op 135 en 136. Deze daling komt door een negatievere verwachting rondom de AEX: minder beleggers denken dat deze gaat stijgen. Ook zagen minder beleggers de afgelopen maand een stijging in de waarde van hun beleggingsportefeuille en juist meer beleggers zagen een daling. De verwachte stand van de AEX blijft voor het eerst in maanden stabiel. “Ondanks de daling van de BeleggersBarometer laten de meeste beleggers (88%) zich niet leiden door het beursgezegde ‘Go away in May, but remember to come back in September’”, aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office. “Deze beurswijsheid werkt wat mij betreft niet echt. Uitschieters met flinke koersdalingen in de zomers van 2001 en recenter 2022 vertekenen het beeld, want in 20 van de afgelopen 30 jaren gaat de beurs in de zomer gewoon omhoog. Ik denk dat beleggers er dan ook goed aan doen zich niet door deze seizoenstrategie te laten leiden. De meeste beleggers zijn niet van plan binnen enkele maanden uit te stappen (67%), maar degenen die dat wel van plan zijn, doen dat met name om pas weer in te stappen als de beurs een stuk lager staat (16%).”

Amerikaanse futures staan iets lager. Azië hoger door het positieve sentiment van vrijdag in de VS. Van de Amerikaanse analisten verwacht minder dan 50% dat de Fed de rente in september zal verlagen. Nikkei en Shanghai +0,3%, Sensex bijna onveranderd, Hong Kong +0,4%. Euro/dollar 1,0848. Brent +0,3% op 82,34 dollar. Bitcoin nauwelijks hoger op 68.710 dollar.

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meer artikelen

Meld je gratis aan bij het beleggersplatform Beursinside en geniet van heel veel voordelen!

FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND

CashCow InvestmentOfficer FD Morningstar IEX DFT BitcoinMagazine BNR CryptoInsider