ADV

15 juli 2024

Vernieuwend Microsoft let ook op duurzaamheidsscore

Tijdens het Microsoft Build 2024 event dat zo’n anderhalve maand geleden werd gehouden presenteerde Microsoft een aantal nieuwe producten en AI-diensten. Zo werd bijvoorbeeld de nieuwe Copilot+ PC aangekondigd. Deze slimste en krachtigste Windows computer die ooit gebouwd is, wordt uitgerust met meer dan 40 AI-taalmodellen die nieuwe functionaliteiten als Recall mogelijk maken.

Deze nieuwe Windows 11 tool is een soort fotografisch geheugen van je computer waarmee je door het stellen van gewone vragen beelden of werkdocumenten op je computer terug kunt vinden. Dit zoeken gebeurt lokaal in alle privacy en wordt dus niet met Microsoft gedeeld. Ook krijgt de verbeterde Copilot zakelijk extra nut. Zo kan het tijdens vergaderingen middels Team Copilot notities maken en een samenvatting maken van de belangrijkste punten die besproken worden.

Om alle nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken zal Microsoft later dit jaar een deel van de eerste leveringen van de nieuwste chips van Nvidia én AMD ontvangen, waarmee de ruim 60 datacenters die Microsoft wereldwijd heeft uitgerust zullen worden. Het zal niet verbazen dat Copilot ontwikkelaars zal helpen en adviseren hoe ze applicaties het beste kunnen coderen en optimaliseren voor de cloud-infrastructuur van Microsoft.

Het Microsoft Build event is vooral een conferentie voor ontwikkelaars. Met de nieuwe krachtige AI-computers en slimme software hoopt Microsoft hen te verleiden nieuwe applicaties te maken, die vervolgens Windows bij de consument op een nog hoger voetstuk moet plaatsen. Microsoft gaat daarmee de strijd aan met Apple en kan het niet laten om te benadrukken dat deze nieuwe computers 23 procent sneller zijn dan de nieuwe MacBook Air M3 van Apple. Samen met partners als Dell, HP en Lenovo verwacht Microsoft het komend jaar maar liefst 50 miljoen AI-computers te zullen verkopen.

Vernieuwend Microsoft let ook op duurzaamheidsscoreDe honger naar AI-chips en alle diensten die daarmee mogelijk zijn, heeft echter ook een keerzijde. Het vergt namelijk ongelofelijk veel energie. Volgens Goldman Sachs verbruikt bijvoorbeeld een zoekopdracht via ChatGPT 10 keer zoveel energie als een ‘ouderwetse’ Google Search opdracht. En volgens een studie van de AI startup Hugging Face en de Carnegie Mellon Universiteit kost het genereren van een afbeelding met AI net zoveel energie als nodig is voor het opladen van de halve batterij van een smartphone.

De grote technologiebedrijven die zich op AI hebben gestort zien daardoor niet alleen hun energieverbruik flink toenemen, maar als gevolg daarvan ook hun CO2-uitstoot. Om daar iets aan te doen heeft Microsoft vorige week een overeenkomst gesloten met het Texaanse bedrijf 1PointFive, een dochteronderneming van Occidental Petroleum waar Warren Buffett met zijn Berkshire Hathaway een belang van bijna 29 procent in heeft. Door Direct Air Capture (DAC) technologie zal 1PointFive voor Microsoft de komende zes jaar 500.000 ton CO2 uit de lucht halen en onder de grond opslaan. De financiële details zijn niet bekendgemaakt, maar het is de grootste deal op dit vlak tot nu toe. Vorig jaar mocht de dochteronderneming van Occidental Petroleum al Amazon verwelkomen als klant. Toen betrof het een deal om in de komende tien jaar 250.000 ton CO2 uit de lucht te filteren.

Voor dit gigantische DAC-project heeft Occidental Petroleum meer dan 400 vierkante mijl land van Texas tot Louisiana gehuurd waarop het concern voor meer dan een miljard dollar allerlei fabrieken met gigantische ventilatoren heeft gebouwd om koolstof direct uit de lucht te zuigen. Het project werd voor 45 procent gesubsidieerd door de regering Biden. Initieel leek de enorme DAC fabriek te worden opgezet om de CO2 uitstoot van Occidental Petroleum zelf te compenseren, maar blijkbaar ziet de onderneming er ook brood in de CO2-credits te verkopen aan derden. De deal met Microsoft slokt ongeveer een zesde van de totale capaciteit op. Ondanks de grote kritiek op DAC, het zorgt er immers niet voor dat er daadwerkelijk minder CO2 wordt uitgestoten, lijkt dit voor de grote techbedrijven momenteel een goede manier om hun uitstoot enigszins te compenseren.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Microsoft in portefeuille.

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meer artikelen

Meld je gratis aan bij het beleggersplatform Beursinside en geniet van heel veel voordelen!

FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND

CashCow InvestmentOfficer FD Morningstar IEX DFT BitcoinMagazine BNR CryptoInsider