ADV

29 juli 2024

ASML lijkt politieke speelbal

Met de publicatie van de tweede kwartaalcijfers gaf ASML het startschot voor het Europese bedrijfscijferseizoen. De cijfers over het tweede kwartaal waren beter dan verwacht ondanks dat het een daling betrof ten opzichte van een jaar geleden. ASML behaalde het afgelopen kwartaal een omzet van 6,24 miljard euro waar dat een jaar geleden nog 6,9 miljard euro was. Ten opzichte van het eerste kwartaal is het echter een stijging van 18% én belangrijker nog, het was beter dan de verwachte 6,1 miljard euro omzet. Ook de brutowinstmarge van 51,5 procent kwam boven de voorspelde 50-51 procent uit.

Niet verwonderlijk is dat ook de nettowinst hoger uitpakte dan verwacht. Kwam deze een jaar geleden nog uit op 1,9 miljard euro en in het eerste kwartaal op 1,2 miljard euro, de afgelopen drie maanden leverde ASML een nettowinst af van 1,6 miljard euro. Dat is 100 miljoen euro hoger dan consensus. Daarbij werd er door klanten voor 5,6 miljard euro nieuwe machines besteld, waarvan 2,5 miljard euro bestemd was voor EUV-systemen. Dit is meer dan verwacht. Het totale orderboek kwam aan het einde van het tweede kwartaal uit op 39 miljard euro .

Tot zover prima cijfers, maar de outlook voor het derde kwartaal stelde licht teleur. ASML verwacht de komende maanden een omzet te behalen van 6,7-7,3 miljard euro met een brutowinstmarge van 50-51 procent. Het analistengilde rekende echter op 7,46 miljard euro omzet en een brutowinstmarge van 51,1 procent.

ASML lijkt politieke speelbalASML houdt echter wél vast aan de outlook voor 2024. Zoals al eerder gecommuniceerd, beschouwt ASML 2024 als een overgangsjaar. De jaaromzet zal na een krimp in de eerste jaarhelft dankzij een sterke tweede jaarhelft ongeveer gelijk uitkomen aan die van 2023, te weten 27,6 miljard euro. Vanaf volgend jaar verwacht ASML te kunnen profiteren van een cyclische opleving in de sector. Het concern bereidt zich nu dan ook voor op de komst van een aantal nieuwe chipfabrieken over de hele wereld worden gebouwd en die allemaal de hoogwaardige systemen van ASML willen hebben. Vandaar dat ASML in november 2022 de verwachting heeft uitgesproken in 2025 een omzet van € 30-40 miljard te behalen, die in 2030 naar 44-60 miljard euro kan oplopen.

Dat er niet enthousiast op de cijfers werd gereageerd kwam door redenen buiten de cijferpresentatie. De aanleiding om winst te nemen werd gevonden in een voorproefje van wat beleggers te wachten staat als vier Trump weer vier jaar president van de Verenigde Staten wordt. De presidentskandidaat opperde dat Taiwan zou moeten gaan betalen voor de bescherming van de Verenigde Staten. Want zo gaat het bij de voormalige vastgoedhandelaar; als ik je iets bied krijg ik daarvoor iets terug. En ‘Taiwan doesn’t give us anything’, aldus Trump.

Naast deze stellingname van Trump werd door beleggers ook weer een eerdere zorg uit de oude doos tevoorschijn getoverd. De huidige Amerikaanse regering zou de exportbeperkingen naar China wederom verder willen aanscherpen. Vooral ASML en TSMC werden het kind van de rekening, terwijl beide bedrijven keer op keer hebben aangegeven dat een exportverbod naar China vrijwel geen gevolgen voor hen zou hebben. Laten we namelijk niet vergeten dat China juist door de Amerikaanse handelsrestricties oudere DUV-chipmachines is gaan ‘hamsteren’ en men in de rest van de wereld door alle geopolitieke spanningen extra chipfabrieken bouwt. Van dat eerste heeft ASML al flink geprofiteerd en van dat tweede zullen ze in Veldhoven nog heel veel vruchten kunnen plukken.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel ASML in portefeuille.

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meer artikelen

Meld je gratis aan bij het beleggersplatform Beursinside en geniet van heel veel voordelen!

FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND

CashCow InvestmentOfficer FD Morningstar IEX DFT BitcoinMagazine BNR CryptoInsider