ADV
8 juli 2024
Add Value Fund doet het beter dan een ETF
Add Value Fund is met een nettorendement van ruim 8% in de eerste zes maanden het beleggingsjaar 2024 goed van start gegaan. De specialist in small- en midcapaandelen liet daarmee de benchmark (VanEck AMX-ETF: -4,4%) ver achter zich met een verschil van maar liefst 13 procentpunt.
Ook concurrenten en wereldwijde small- en midcapaandelenindices, die veelal negatieve rendementen behaalden, werden ruimschoots verslagen. De resultaten zijn te danken aan de uitstekende koersprestaties van de beleggingen in ASMI, Besi, Kendrion en Sif. Voor de rest van het jaar heeft de beheerder positieve verwachtingen, mede als gevolg van aantrekkende en stijgende bedrijfswinsten en de historische relatieve lage waardering – laagste in meer dan 20 jaar – van small- en midcapaandelen.
Na een uitstekend beleggingsjaar 2023 (+30%) bereikte de beurskoers van Add Value Fund in de eerste zes maanden van 2024 meermaals nieuwe recordhoogtes. De bovengemiddelde gewogen winstgroei van de portefeuille van tenminste 15% in 2024, zou naar verwachting de beurskoers verder moeten ondersteunen op basis van het onderliggende uitgangspunt: winstgroei is koersgroei.
Sinds de start van het fonds op 1 februari 2007 heeft het fonds het 357% procentpunt beter gedaan dan de benchmark (per 30 juni 2024). Het cumulatieve totaalrendement (koerswinst + herbeleggen dividenden) na kosten komt daarmee op 465%, oftewel 10,5% op jaarbasis meer dan twee keer zoveel dan de 4,2% die de benchmark in dezelfde periode wist te behalen. Ook in die historische vergelijking laat Add Value Fund vergelijkbare concurrenten, nationale en internationale aandelenindices – veelal met enkele honderden procentpunten – ver achter zich.
De beheerder blijft voorzichtig optimistisch voor de rest van het jaar. Want ondanks de uitstekende koersprestaties van met name ASMI en Besi blijven de overige participaties in portefeuille nog ver achter. Daarnaast zijn Europese small- en midcapaandelen op dit moment historisch gezien laag gewaardeerd vergeleken met hun grote evenknieën. Naar verwachting, als centrale banken hun beleidsrentes (verder) zullen gaan verlagen, zullen smallcaps na vier jaar van underperformance, largecaps weer gaan outperformen.
Na kosten en peildatum 30 juni 2024
Bron: Datastream en AVFM
De “magnificent two” zorgden wederom voor de enorme outperformance
Net als in 2023 waren onze chipmachinemakers ASMI en Besi de sterkste stijgers. Deze twee aandelen waren de twee grootste participaties qua weging in portefeuille. Deze twee aandelen vormden voor Add Value Fund de “magnificent two” in de eerste zes maanden van 2024. Mede door de revolutie van kunstmatige intelligentie en de sterke vraag naar AI-microchips stegen de beurskoersen met respectievelijk 52% (ASMI 2023: +101%) en 16% (Besi 2023: +150%). ASMI was daarmee met afstand de grootste stijger binnen de Nederlandse AEX-index. Met name door de sterke koersstijgingen van de drie unieke Nederlandse chipmachinemakers ASML, ASMI en Besi, is de AEX-index dit jaar de best presterende beurs van Europa.
“Het vasthouden aan de maximale weging van zowel ASMI als Besi betaalde zich in de eerste zes maanden van 2024 wederom uit”
Verschillen in portefeuille nog groot
Door de grote onderlinge koersprestaties van bedrijven en sectoren konden goede bottom-up stock pickers, net als in 2023, het verschil maken. Add Value Fund zag dat met aandelen als ASMI en Besi. En bij andere fondsen en indices die internationaal belegden, speelde de dominantie van de “magnificent seven” (Alphabet, Apple, Amazon, Tesla, Meta, Microsoft en NVIDIA) een grote rol. In dit rijtje sprong het aandeel van het grootste chipbedrijf ter wereld, NVIDIA, er wederom uit met een koersstijging van maar liefst 150% (2023: +239%). Hiermee was de chipontwerper met afstand de sterkste stijger in de S&P 500 index en was het met een beurswaarde van ruim $ 3.000 miljard zelfs even het meest waardevolle bedrijf ter wereld.
“85% van alle beursgenoteerde bedrijven creëert geen aandeelhouderwaarde en ruim 85% van alle actieve beleggingsfondsen kunnen hun benchmark niet bijbenen”
Het is niet verwonderlijk dat slechts enkele bedrijven de beurzen dragen, want onderzoek heeft keer op keer laten zien dat meer dan 85% van alle beursgenoteerde bedrijven in de wereld op de lange termijn geen aandeelhouderwaarde creëert. Beleggen in kortlopende staatsobligaties levert per saldo meer op. Met de zogenaamde actieve beleggingsfondsen is het niet anders gesteld. Ruim 85% van de actieve beleggingsfondsen kunnen op de lange termijn hun benchmark niet bijbenen.
Na kosten en peildatum 1/2/2007 t/m 30/6/2024
Bron: Datastream / Bloomberg / AVFM
Vooruitzichten
Het beheerteam heeft het volste vertrouwen dat alle participaties ook in deze huidige moeilijke geopolitieke en uitdagende macro-economische omstandigheden, goed zullen blijven presteren. Naar verwachting zal de gewogen winstgroei van de portefeuille dit jaar minimaal 15% bedragen. Ruim 60% van de portefeuilleweging is schuldenvrij en heeft een (ruime) netto kaspositie. En bijna 50% van de portefeuilleweging koopt momenteel eigen aandelen in.
In het licht van de dubbelcijferige middellange termijn winstgroeivooruitzichten in combinatie met dalende kapitaalmarktrentes en het positieve beurssentiment zien wij de tweede helft het beleggingsjaar 2024 met vertrouwen tegemoet.
Oprichter en fondsbeheerder Hilco Wiersma: “Sinds onze oprichting, ruim 17 jaar geleden, hebben we een zeer sterk track record weten op te bouwen, zowel in goede als in minder goede tijden. We hebben er alle vertrouwen in dat we dat voort kunnen zetten. Deze optimistische verwachting is ook ingegeven door de historisch lage waardering van Europese small- en midcapaandelen in vergelijking met de aandelen van grotere ondernemingen. Er zit nadrukkelijk ruimte naar boven.”
Cashcow
Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.