ADV
30 december 2024
Alphabet investeert in een grootse toekomst
Alphabet is de laatste weken de kop van Jut van het Amerikaanse Openbaar Ministerie. Chrome zou moeten worden afgesplitst, omdat het te veel verkoopmacht heeft. Ook lopen er rechtszaken in Europa omdat de zoekmachine van Google te groot en te machtig zou zijn. Het is allemaal gerommel in de marge. Dit soort rechtszaken zullen nog jaren lopen en het is helemaal niet gezegd dat Alphabet aan het kortste eind zal trekken. Bovendien, als er toch activiteiten verkocht moeten worden, komt er bij deze onderdelen veel verborgen waarde vrij en dat is juist goed nieuws voor aandeelhouders.
De grootste advertentieverkoper ter wereld kwam met prima cijfers over het derde kwartaal. Die overtroffen de verwachtingen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg de winst per aandeel met 37 procent, van 1,54 dollar naar 2,12 dollar. Dat was flink hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten die op 1,84 dollar per aandeel lag. De omzet steeg met 15 procent naar 88,27 miljard dollar, waar analisten op 86,44 miljard dollar hadden gerekend. Zelfs de omzet van Google Search steeg met ruim 12 procent naar 49,39 miljard dollar en dat was hoger dan de verwachte 49,02 miljard dollar. Hetzelfde gold voor advertentieomzet van YouTube ter grootte van 8,92 miljard dollar.
Het waren allemaal mooie resultaten, maar beleggers waren vooral benieuwd of de torenhoge investeringen in AI gerechtvaardigd zullen blijken te zijn. Vooralsnog stelt Alphabet daarin niet teleur. Dankzij allerlei AI-oplossingen weet Google Cloud veel nieuwe klanten aan te trekken, nemen bestaande klanten meer producten af en worden de afgesloten deals groter en groter. De omzet van de clouddivisie, die de sterke rekenkracht voor deze diensten moet leveren, steeg mede hierdoor met 35 procent naar 11,35 miljard dollar. Dit is bijna een half miljard dollar meer dan verwacht. De operationele winst verzevenvoudigde zelfs van 266 miljoen dollar naar 1,9 miljard dollar. Het aandeel van Google Cloud in de operationele winst is daarmee in één jaar toegenomen van 1,11 naar 6,83 procent. Alphabet laat daarmee eindelijk zien een geduchte concurrent van Amazon Web Services en Microsoft Azure te kunnen worden, hoewel die momenteel nog wel een paar maatjes groter zijn.
Topman Sundar Pichai, die in juli nog zei dat het risico van te weinig investeren in AI veel groter is dan te veel investeren, lijkt daarmee het gelijk aan zijn zijde te hebben. Zolang de hoge AI-investeringen gepaard gaan met hogere inkomsten zullen beleggers daar dik tevreden mee zijn. Alphabet, dat in het derde kwartaal 13,06 miljard dollar heeft geïnvesteerd in AI, gaf aan dat dit kwartaal nog eens te zullen doen. Volgend jaar zal het bedrag bovendien verder opgehoogd worden.
Alphabet is bezig om AI in alle producten te integreren. Zo heeft men besloten om de Gemini AI-chatbot te integreren in Google Maps. Dit opent diverse deuren om ook Maps slim te maken wat betreft het vinden van activiteiten zoals concerten en optredens, goed aangeschreven hotels en restaurants en OV-vertrektijden bijvoorbeeld. Vraag het gewoon in Maps en je krijgt antwoord. Google Maps heeft inmiddels 2 miljard maandelijkse gebruikers. Een hele grote vijver waaruit gevist kan worden…
Tegenwoordig betaalt Alphabet een kwartaaldividend van 20 dollarcent per aandeel. Het inkoopprogramma van eigen aandelen van 70 miljard dollar loopt nog. Musk pocht dan wel over de komst van robotaxi’s van Tesla, maar Alphabet is al veel verder en heeft deze al rijden in Phoenix en San Francisco. Ze maken 100.000 ritjes per week. De divisie Waymo loopt ver voorop niet alleen wat betreft de ontwikkeling van autonoom rijden, maar ook met de ontwikkeling van camera’s en sensoren. Het bedrijfsonderdeel wordt inmiddels op 45 miljard dollar gewaardeerd. Onlangs maakte Alphabet bekend de Waymo taxi’s ter beschikking te stellen aan Uber zodat deze bedrijven kunnen samenwerken. Vooralsnog zal dat alleen in de Verenigde Staten plaatsvinden, maar later zal dit worden uitgerol in de rest van de wereld. Het zal een enorme boost kunnen geven aan de groei en een megadisruptie kunnen betekenen van de taxibranche. Maar ook busjes van bezorgdiensten zullen straks autonoom rijden. Alphabet boort hiermee de wereldwijde transportmarkt aan.
Alphabet onthulde een nieuwe kwantumchip. De prestaties ervan werden in het vakblad Nature gepubliceerd. Waar klassieke chips werken met bits die een waarde van 1 of 0 hebben, maken kwantumchips gebruik van qubits, die daartussenin oneindig veel andere waardes kunnen aannemen. Dit laatste zorgt ervoor dat de rekenkracht exponentieel kan toenemen. Het nadeel van deze qubits is echter dan ze heel gevoelig zijn voor storingen uit hun omgeving, waardoor de kans op fouten enorm toeneemt. De nieuwe Google chip Willow genaamd is erdoor allerlei technische verbeteringen voor het eerst in geslaagd om fouten in kwantumberekeningen drastisch te verlagen. De kans dat een qubit nu een foute berekening maakt is beperkt tot een op duizend. Nog steeds veel te hoog om daarmee een volwaardige computer te bouwen, maar desalniettemin betekent het een doorbraak waar zelfs Elon Musk zijn complimenten voor uitte. Volgens Google zou deze chip met een omvang van 4 bij 4 centimeter in staat zijn om binnen vijf minuten een berekening te maken waar de sterkste supercomputer van vandaag maar liefst 10 quadriljoen jaar (1 met 25 nullen) over zou doen. En dan te bedenken dat het heelal nog geen 14 miljard jaar bestaat… In een tijd waarin ‘alles’ om artificial intelligence draait spreekt het zeer tot de verbeelding.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Alphabet in portefeuille.
Cashcow
Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.