ADV

11 maart 2024

Holcim bouwt verder aan de (eigen) toekomst

De Zwitserse cementproducent Holcim rapporteerde onlangs iets beter dan verwachte cijfers. De omzet kwam in het vierde kwartaal uit op 6,6 miljard Zwitserse frank. Dat was 100 miljoen Zwitserse frank meer dan waar op werd gerekend. De bedrijfswinst uit voortgezette activiteiten klokte af op 1,12 miljard Zwitserse frank ten opzichte van een consensus van 1,07 miljard frank.

Over heel 2023 daalde de omzet met 7,5 procent tot 27,01 miljard Zwitserse frank. Deze daling is vooral te wijten aan de verkoop van de activiteiten in India en Brazilië, hoewel de sterke Zwitserse frank het bedrijf ook parten speelde. De omzet uit voortgezette activiteiten steeg echter met 6,1 procent. De bedrijfswinst nam met 0,2 procent toe naar een recordniveau van 4,76 miljard Zwitserse frank. Autonoom betrof het een stijging van 14,7 procent. Ook de vrije cash flow van 3,7 miljard Zwitserse frank was een nieuw record. De operationele winstmarge van 17,6 procent die Holcim op de voortgezette activiteiten behaalt is de beste uit de sector.

Kijken we onder de streep, dan zien we dat de voor allerlei posten opgeschoonde winst per aandeel met 9 procent steeg tot 5,42 Zwitserse frank. Als een resultaat van de goede gang van zaken is Holcim van plan het dividend met 12 procent te verhogen naar 2,80 Zwitserse frank per aandeel. Daarmee komt het dividendrendement op 3,95 procent. Daarnaast zal er in 2024 voor 1 miljard Zwitserse frank eigen aandelen worden ingekocht. Dat komt neer op 2,4 procent van de marktkapitalisatie.

Op het gebied van duurzaamheid blijft Holcim eveneens goed presteren. Het concern wist het afgelopen jaar de CO2-uitstoot van de netto omzet vergeleken met een jaar eerder met 20 procent te verlagen. Vanaf 2020 gemeten wordt er al zo’n 42 procent minder CO2 uitgestoten.

Vooruitzichten

Holcim bouwt verder aan de (eigen) toekomstDe vooruitzichten van Holcim zijn goed. Het concern verwacht dit jaar een autonome omzetgroei van meer dan vier procent te realiseren. Daar komt nog eens twee procent extra omzetgroei bovenop die het resultaat is van overnames. De operationele winstmarge uit de terugkerende activiteiten zal daarbij richting 18 procent stijgen.

Het belangrijkste is misschien wel Holcim flink vooruitgang verwacht te boeken met de in januari aangekondigde afsplitsing van de Amerikaanse activiteiten. Holcim is in de Verenigde Staten één van de grootste leveranciers van cement en betonmixen. De Noord-Amerikaanse activiteiten waren dit jaar goed voor 39 procent van de totale netto omzet (ex trading activiteiten) Die kunnen de komende 8 tot 10 jaar flink profiteren van de immens grote budgetten die de Amerikaanse overheid uitgetrokken heeft voor het herstel van de infrastructuur. Cement- en betonleveranciers hebben daarbij ook nog eens het voordeel dat ze hun prijzen. Hun materialen maken maar een beperkt deel van de totale projectkosten uit. Dat maakt het eenvoudiger de prijs te verhogen. Daarnaast worden de aggregaten die nodig zijn het liefst zo dicht mogelijk bij de bouwplaats geproduceerd en gekocht. Het grote gewicht maakt het transporteren over een lange afstand immers niet rendabel, zelfs als er een goedkopere aanbieder gevonden zou worden .

Met een aparte beursnotering van de Noord-Amerikaanse activiteiten hoopt Holcim van de Europese discount af te komen. Want waar de Amerikaanse cementgiganten op zo’n 22 keer de winst gewaardeerd worden, wordt er voor Holcim slechts 13 keer de winst betaald. Holcim denkt op basis van die hogere waardering dat de Amerikaanse activiteiten een beurswaarde van zo’n 30 miljard dollar mee kunnen krijgen. En dat terwijl Holcim zelf omgerekend 46 miljard dollar waard is. Door het Amerikaanse belang deels te cashen, loopt de discount er naar verwachting uit en kan Holcim in Europa met het doen van gerichte overnames verder uitbreiden.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Holcim in portefeuille.

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meer artikelen

Meld je gratis aan bij het beleggersplatform Beursinside en geniet van heel veel voordelen!

FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND

CashCow InvestmentOfficer FD Morningstar IEX DFT BitcoinMagazine BNR CryptoInsider