ADV
13 september 2024
Zullen cryptocurrencies traditionele valuta vervangen?
Tijdens het BeursInside-debat van 2023 gingen Elroy Heisterkamp, Raoul Esseboom en Michael van de Poppe in op een interessante, maar complexe vraag: gaan cryptocurrencies zoals Bitcoin traditionele valuta vervangen? Het antwoord blijkt minder zwart-wit dan je misschien denkt.
Versterking in Plaats van Vervanging
De experts waren het erover eens dat het idee dat crypto traditionele valuta volledig zou vervangen, wat te eenvoudig is. Elroy Heisterkamp benadrukte dat crypto eerder een versterking zou kunnen zijn van ons huidige financiële systeem, in plaats van een vervanging. “Cryptocurrencies kunnen een belangrijke rol spelen naast bestaande valuta, maar het is niet zo dat we zomaar massaal overstappen.”
Dat betekent niet dat er geen landen zijn waar crypto een veel grotere rol speelt. In landen zoals Argentinië en Turkije, waar de lokale munt zwaar onder druk staat door inflatie, zie je dat mensen sneller overstappen op alternatieve middelen zoals Bitcoin of stablecoins. Daar is de noodzaak simpelweg groter. Michael van de Poppe merkte op: “Stel je zou dit evenement in Argentinië of Turkije houden, dan krijg je een heel ander antwoord van de mensen die luisteren.”
Waarom Kiezen Mensen voor Crypto?
In landen met een stabiele munt zoals de euro of dollar is er minder directe noodzaak om naar crypto te grijpen. Maar in economieën waar inflatie de waarde van spaargeld snel doet verdampen, biedt Bitcoin of een stablecoin (zoals USDT, gekoppeld aan de dollar) een manier om waarde vast te houden. Veel mensen zien deze digitale activa als een veilige haven, buiten het traditionele banksysteem om.
Michael van de Poppe legde uit dat mensen in die landen vaak overstappen op de Amerikaanse dollar, maar dat cryptocurrencies zoals Bitcoin of stablecoins voor veel mensen toegankelijker en makkelijker te beheren zijn, vooral als banken minder betrouwbaar worden.
Wat is de Toekomst?
Dus, gaan crypto en traditionele valuta’s naast elkaar bestaan? De panelleden waren er niet over uit. De technologie achter crypto biedt grote voordelen, zoals meer controle voor individuen en wereldwijde toegankelijkheid. Maar of dat betekent dat we in de toekomst allemaal alleen nog maar crypto gebruiken, blijft een open vraag.
Wat wel duidelijk is: in landen waar de nationale munt faalt, speelt crypto nu al een belangrijke rol. Of dit zich uitbreidt naar de rest van de wereld, valt nog te bezien. Voorlopig lijkt het erop dat cryptocurrencies traditionele valuta vooral zullen aanvullen, niet volledig vervangen.
Benieuwd naar de volledige discussie tussen Elroy Heisterkamp, Raoul Esseboom en Michael van de Poppe? Bekijk het hele BeursInside-debat van 2023 terug en leer meer over de toekomst van crypto en hoe dit jouw beleggingen kan beïnvloeden.
En noteer alvast in je agenda: Op 15 november 2024 komen deze experts weer samen tijdens De BeleggersFair in de Beurs van Berlage. Zorg dat je erbij bent om live mee te praten over de toekomst van crypto en traditionele financiën!
Beurs Inside
Op BeursInside worden tips, ervaring en kennis via social media en events gedeeld. Gewoon beleggers onder elkaar met als doel om met gewogen risico en verantwoorde spreiding, uit het vermogen een zo hoog mogelijk rendement te behalen.