ADV

25 juni 2024

Zal Nvidia Hetzelfde Lot Ondergaan als Cisco en Intel na de Dot-Com Zeepbel?

De recente daling van Nvidia’s aandelenkoers doet denken aan het begin van deze eeuw, toen bedrijven zoals Cisco en Intel enorme waardeverliezen leden na het barsten van de dot-com zeepbel. Beleggers vragen zich nu af of Nvidia, een koploper in de AI-revolutie, hetzelfde lot te wachten staat.

De Terugval

Vorige week bereikte Nvidia een recordhoogte en was het kortstondig het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld, boven Microsoft en Apple. Maar de aandelen van Nvidia daalden daarna bijna 13% in drie dagen, wat zorgde voor een verlies van $430 miljard in marktkapitalisatie. Dit roept vragen op of de snelle stijging van Nvidia kan blijven doorgaan.

Vergelijkingen met het Verleden

De schommelingen in de aandelenkoers van Nvidia doen denken aan Cisco en Intel tijdens de dot-com zeepbel. In maart 2000 werd Cisco even het grootste Amerikaanse bedrijf, maar dat bleek het hoogtepunt te zijn. Cisco’s aandelenkoers daalde fors en heeft sindsdien dat niveau nooit meer bereikt. Intel zag zijn aandelenkoers ook een piek bereiken in augustus 2000, maar heeft die waarde nooit meer gehaald.

Wat Maakt Nvidia Anders?

Nvidia’s bedrijfsmodel lijkt echter sterker dan dat van Cisco en Intel in hun hoogtijdagen. Nvidia heeft hogere winstmarges en een betere omzetgroei. Het bedrijf investeert ook meer in onderzoek en ontwikkeling dan Intel destijds deed. Dit zou Nvidia kunnen helpen om zijn waarde beter vast te houden, zelfs als de markt schommelt.

De Toekomst van Nvidia

Hoewel Nvidia momenteel beter gepositioneerd lijkt dan Cisco en Intel destijds, blijft de halfgeleiderindustrie volatiel. Beleggers moeten voorbereid zijn op verdere schommelingen in de aandelenkoers. Maar door de sterke fundamenten en het leiderschap in de AI-markt, blijft Nvidia een hoopvol bedrijf voor de toekomst.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van MarketWatch. Voor het originele artikel, zie MarketWatch.

Beurs Inside

Op BeursInside worden tips, ervaring en kennis via social media en events gedeeld. Gewoon beleggers onder elkaar met als doel om met gewogen risico en verantwoorde spreiding, uit het vermogen een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Meer artikelen

Meld je gratis aan bij het beleggersplatform Beursinside en geniet van heel veel voordelen!

FINANCIEEL NIEUWS DAGELIJKS GESCAND

CashCow InvestmentOfficer FD Morningstar IEX DFT BitcoinMagazine BNR CryptoInsider